Een wedstrijd IPSC Handgun

Door GSX-MAN op maandag 21 maart 2016 11:40 - Reacties (0)
Categorie: -, Views: 2.272

Zoals in mijn vorige post beschreven heb ik zondag 14 maart mijn eerste wedstrijd IPSC Handgun geschoten en overleefd zonder diskwalificatie. Bijkomend van deze enerverende ervaring ben ik de beelden gaan monteren, waar meteen een belangrijke les uit te leren valt: het kan veel sneller.

Een IPSC-wedstrijd bestaat uit twee belangrijke elementen; tijd en treffers. De score wordt meestal bepaald door middel van comstock-telling:

9.2.1 "Comstock" – Er zal geen limiet worden geplaatst op de benodigde tijd of het aantal schoten afgevuurd door de deelnemer tijdens een stage. Opgegeven aantal gevraagde scorende treffers per doel.

9.2.2.1 De punten van de deelnemer zullen berekend worden door de hoogste waarden van de gevraagde tellende treffers per doel bij elkaar te tellen, daarna alle strafpunten daarvan af te trekken. Dit resultaat wordt dan gedeeld door de werkelijk verbruikte tijd (geregistreerd tot 2 decimalen achter de komma) die de deelnemer nodig had om de stage te voltooien om de hitfactor voor iedere deelnemer te bepalen. De stageresultaten worden bepaald door de deelnemer met de hoogste hitfactor de maximum haalbare stagepunten voor de stage toe te kennen, waarbij alle ander deelnemers relatief aan deze score gerangschikt worden.


Je moet kortom zo snel mogelijk zoveel mogelijk het midden van de schijf raken om te winnen. De schijf is meestal een IPSC classic:
http://static.tweakers.net/ext/f/HoHM1dKWQjbQuwUBKdDcoE9a/full.jpg
Met als score in Minor A=5 C=3 en D=1. In Major is het A=5 C=4 D=2. Het loont in Minor dan ook om zoveel mogelijk de A-zone te raken.

Wat betekent Major en Minor dan?
Hiervoor wordt een zogenaamde power factorberekend: Kogelgewicht (grains) x snelheid (feet per second)/1000. Het getal wat daaruit komt bepaalt of je Major of Minor schiet, afhankelijk van de klasse waarin je schiet.

Ik schiet, door wat technische aanpassingen aan mijn pistool, in de standaardklasse met een CZ 75 SP-01 Shadow in 9mm. 9mm is over het algemeen Minor, tenzij je de patronen veel kruit en een zware kop geeft. Hiermee sloop je een standaard pistool.

Er zijn voor pistool 3 grote klasses: Productie, Standaard en Open.
  • Productie zijn fabriekswapens met weinig aanpassingen;
  • Standaard zijn getunede wapens met beperkingen: je moet binnen een box van 225 mm x 150 mm x 45 mm passen, je moet "ijzeren" richtmiddelen gebruiken en mag geen compensator gebruiken;
  • Open zijn wapens met compensator, red dot en grote magazijnen.
Voorbeeld van een Open klasse wapen:
http://static.tweakers.net/ext/f/GJ6uVRrUShwj8B0VkBe029zD/thumb.jpg

Waar liggen mijn verbeterpunten?
  • Snelheid;
  • Trefzekerheid op bewegende doelen;
  • Ervaring
Ik kan, zoals in het filmpje te zien is, veel sneller schieten op doelen dichtbij. Ik neem nog teveel tijd om te richten op iets wat op die afstand niet te missen is. Daarnaast had ik wat missers op bewegende doelen. Eigenlijk komt het allemaal neer op ervaring, die ik dus in de komende wedstrijden moet opdoen. Nog twee zonder DQ, dan heb ik mijn definitieve licentie.

Tot slot een filmpje van vijf van de zes stages die ik geschoten heb, stage twee hebben we helaas niet gefilmd.

IPSC Handgun. To boldly go...

Door GSX-MAN op dinsdag 15 maart 2016 10:54 - Reacties (8)
Categorie: -, Views: 2.829

...where many men have gone before.
Na 20 jaar statisch pistoolschieten en een paar jaar DSR, heb ik vorige maand de IPSC Handgun basiscursus gevolgd. Erg uitdagend en een prima verbreding van je pistoolvaardigheid. Na afloop van een enerverende tweedaagse cursus was ik dan ook erg blij dat ik geslaagd was en het begeerde papiertje in handen had.


Maar dan komt het echte werk: om je basiscursus om te zetten in een definitieve licentie, moet je drie wedstrijden zonder diskwalificatie (DQ) schieten, vier zelfs als je ook nog ambitie hebt om in het buitenland te gaan schieten. Dan dus maar snel inschrijven voor wedstrijden. Er is er volgende maand één in Katwijk, waar we door de cursus een soort wildcard voor kregen, maar er was er afgelopen weekend ook één in Amersfoort, waarvoor ik mezelf op de wachtlijst heb kunnen zetten.

Zondagmorgen hoorde ik dat er een uitvaller was in de middag. Dus als een gek naar de kluis gerend voor wapen en munitie, het juiste holster aan mijn riem, alles wat ik nodig dacht te hebben in een grote tas geflikkerd en snel in de auto. Aangekomen op de baan bleek ik inderdaad te mogen meeschieten. En dan slaan de zenuwen toe. Wat als ik iets stoms doe? Waar ben ik aan begonnen? Wat moet ik eigenlijk doen?

Gelukkig was de begeleiding top en had ik nog even om aan het idee te wennen. Na een lichte lunch de magazijnen geladen, het wapen geïnspecteerd en geholsterd (god, wat was dat pistool smerig! Die had ik na de vorige training zo in de kluis gegooid) en klaar staan voor de eerste stage. En die ging niet onaardig. Ik heb de wedstrijd op 52,59% van de winnaar in mijn klasse (standaard) geschoten en ben 49e van de 67 geworden. En wat nog veel belangrijker is: geen DQ!

Om een impressie van het spelletje te geven de laatste stage: een zogenaamde medium course met 23 schoten op 11 papieren doelen en een staalplaat.

Herladen

Door GSX-MAN op woensdag 24 februari 2016 22:56 - Reacties (20)
Categorie: -, Views: 4.506

Om tot een goed resultaat te komen kies ik ervoor zelf munitie te maken. Dat je hier, zeker in .45, ook nog geld mee bespaart is mooi meegenomen, maar niet het belangrijkste.

De voornaamste reden om zelf munitie te maken is dat je de patroon beter aan kunt laten sluiten bij je wapen. Dus zelf een kruitlading, kogelgewicht en zetdiepte testen, net zolang tot de patroon beter groepeert dan fabrieksmunitie. Een soms arbeidsintensief proces, maar zeker de moeite waard en erg leerzaam. En welke tweaker vindt het nu niet leuk om aan het experimenteren te gaan?

Nu heb ik op zich prima ervaring met Alsa Pro 124 grain fabrieks-herladen munitie. Voor slechts €175,- per 1000 te koop bij Bold Action in Zwijndrecht en ze groeperen in mijn Shadow briljant. Voor IPSC handgun blijf ik die gebruiken, omdat je daar veel meer patronen verschiet dan met Militair Pistool. Daarnaast zit je met een powerfactor, dus mag je kogelsnelheid niet te laag liggen.

Voor Militair Pistool wil ik nog meer precisie en een lagere opslag van het pistool, dus heb ik nu een combinatie van Vihtavuori N330 kruit, S&B slaghoedjes en 123 grain Hollow-Point koppen van LOS. Een goed betaalbare kop die goed groepeert. De vorm is alleen licht afwijkend, waardoor ik wat heb moeten experimenteren met de zetdiepte in de huls om ervoor te zorgen dat de patroon niet meer klemde in de loop. Nu dat opgelost is, heb ik een fantastische patroon. Samen met een goed getuned pistool liggen alle scores onder de 240 gewoon aan mezelf.

In .45 gebruik ik Vihtavuori N320, Federal slaghoedjes en een LOS 200 grain semi-wadcutter koppen. Deze ponst perfect ronde gaatjes in de kaart en groepeert beter dan ik op dit moment met mijn 1911 schiet. Vanuit de kruitfabrikant wordt een tabel gegeven die aangeeft hoeveel kruit je bij een type kogelpunt mag gebruiken. In deze tabel staat een minimum en maximum lading. Voor mijn .45-patroon ben ik onder de minimale lading gaan zitten, omdat ik de opslag nog steeds te groot vond. Dit is niet iets wat geadviseerd wordt en geheel op eigen risico.

http://i262.photobucket.com/albums/ii106/GSX-MAN/372ab171-52dd-42ee-812a-8a1ccd4db0ed_zpsmsluixmw.jpg
Van links naar rechts: de 9mm met LOS kop, de 9mm met Berry's kop, ook heel goed, de .45 met LOS semi-wadcutter.

Het is kortom vaak de moeite waard zelf een patroon te ontwikkelen voor je wapen. Je schotbeeld wordt er beter van, je wapen gedraagt zich rustiger en je hebt er een leuke hobby bij.

De niet zo fijne kneepjes van pistooltraining

Door GSX-MAN op dinsdag 23 februari 2016 12:59 - Reacties (29)
Categorie: -, Views: 6.007

Schietsport is een leuke, competitieve bezigheid. In de komende blogs wil ik daarover graag een aantal zaken belichten. We trappen af met pistool, de training en de wedstrijd.

Om een wedstrijd competitief te schieten zijn een aantal zaken nodig:
  • Training
  • Materiaal
  • Focus
  • Een beetje geluk 8-)
Stap één, training:
Een belangrijk deel van trefzekerheid bij pistoolschieten zit in je trekkertechniek. Zorg dat je de trekker recht naar achteren beweegt, om zijwaarts trekken van het pistool te voorkomen. Het voordeel van trekkertechniek oefenen is dat het niet op de schietbaan hoeft, dit kan gewoon thuis. Richt op een vast punt en bouw trekkerdruk op zonder de korrel van het doel af te bewegen.

Stap twee, materiaal:
Er wordt wel gezegd dat je geen punten kan kopen, maar een goed pistool dat je ligt is voor mij toch wel vrij vitaal. Ik heb zelf gekozen voor twee pistolen: de CZ 75 SP01 Shadow en de 1911. Beide wapens zijn getuned, de CZ door Lamar Techniek, de 1911 deels door Lamar en de laatste finetuning door Tom Govers.
https://www.facebook.com/tom.govers.9
https://www.facebook.com/...-135043213196474/?fref=ts

Stap drie, focus:
Doe waar je goed in bent en train daarop. vijf disciplines door elkaaar schieten is contraproductief en resulteert in middelmatigheid. Nu ben ik daar zelf ook enorm schuldig aan, maar ik kies ervoor de competitieve focus bij de pistooldisciplines te leggen en de rest recreatief te doen. Vervolgens focus tijdens de wedstrijd. Let op je ademhaling, focus je op je richtmiddelen, hou de korrel strak op het punt waar je de 10 (of A, of whatever) treft. Tot na het laatste schot zijn je korrel, het doel en je trekkertechniek de enige zaken van belang.

Stap vier, een beetje geluk:
Je weet wat je kan, je hebt de wedstrijdstress kunnen onderdrukken en je hebt een resultaat neergezet wat in de buurt komt van je trainingsresultaat. Tevreden met je score is het nu afwachten wat de andere schutters doen. Ter illustratie: In 2014 had de winnaar van het NK 239 van de 240 punten, in 2015 232.

http://i262.photobucket.com/albums/ii106/GSX-MAN/af9bf289-ea49-4741-9840-3cef0ae8440d_zps4ukjasvf.jpg