Een wedstrijd IPSC Handgun

Door GSX-MAN op maandag 21 maart 2016 11:40 - Reacties (0)
Categorie: -, Views: 2.055

Zoals in mijn vorige post beschreven heb ik zondag 14 maart mijn eerste wedstrijd IPSC Handgun geschoten en overleefd zonder diskwalificatie. Bijkomend van deze enerverende ervaring ben ik de beelden gaan monteren, waar meteen een belangrijke les uit te leren valt: het kan veel sneller.

Een IPSC-wedstrijd bestaat uit twee belangrijke elementen; tijd en treffers. De score wordt meestal bepaald door middel van comstock-telling:

9.2.1 "Comstock" – Er zal geen limiet worden geplaatst op de benodigde tijd of het aantal schoten afgevuurd door de deelnemer tijdens een stage. Opgegeven aantal gevraagde scorende treffers per doel.

9.2.2.1 De punten van de deelnemer zullen berekend worden door de hoogste waarden van de gevraagde tellende treffers per doel bij elkaar te tellen, daarna alle strafpunten daarvan af te trekken. Dit resultaat wordt dan gedeeld door de werkelijk verbruikte tijd (geregistreerd tot 2 decimalen achter de komma) die de deelnemer nodig had om de stage te voltooien om de hitfactor voor iedere deelnemer te bepalen. De stageresultaten worden bepaald door de deelnemer met de hoogste hitfactor de maximum haalbare stagepunten voor de stage toe te kennen, waarbij alle ander deelnemers relatief aan deze score gerangschikt worden.


Je moet kortom zo snel mogelijk zoveel mogelijk het midden van de schijf raken om te winnen. De schijf is meestal een IPSC classic:
http://static.tweakers.net/ext/f/HoHM1dKWQjbQuwUBKdDcoE9a/full.jpg
Met als score in Minor A=5 C=3 en D=1. In Major is het A=5 C=4 D=2. Het loont in Minor dan ook om zoveel mogelijk de A-zone te raken.

Wat betekent Major en Minor dan?
Hiervoor wordt een zogenaamde power factorberekend: Kogelgewicht (grains) x snelheid (feet per second)/1000. Het getal wat daaruit komt bepaalt of je Major of Minor schiet, afhankelijk van de klasse waarin je schiet.

Ik schiet, door wat technische aanpassingen aan mijn pistool, in de standaardklasse met een CZ 75 SP-01 Shadow in 9mm. 9mm is over het algemeen Minor, tenzij je de patronen veel kruit en een zware kop geeft. Hiermee sloop je een standaard pistool.

Er zijn voor pistool 3 grote klasses: Productie, Standaard en Open.
  • Productie zijn fabriekswapens met weinig aanpassingen;
  • Standaard zijn getunede wapens met beperkingen: je moet binnen een box van 225 mm x 150 mm x 45 mm passen, je moet "ijzeren" richtmiddelen gebruiken en mag geen compensator gebruiken;
  • Open zijn wapens met compensator, red dot en grote magazijnen.
Voorbeeld van een Open klasse wapen:
http://static.tweakers.net/ext/f/GJ6uVRrUShwj8B0VkBe029zD/thumb.jpg

Waar liggen mijn verbeterpunten?
  • Snelheid;
  • Trefzekerheid op bewegende doelen;
  • Ervaring
Ik kan, zoals in het filmpje te zien is, veel sneller schieten op doelen dichtbij. Ik neem nog teveel tijd om te richten op iets wat op die afstand niet te missen is. Daarnaast had ik wat missers op bewegende doelen. Eigenlijk komt het allemaal neer op ervaring, die ik dus in de komende wedstrijden moet opdoen. Nog twee zonder DQ, dan heb ik mijn definitieve licentie.

Tot slot een filmpje van vijf van de zes stages die ik geschoten heb, stage twee hebben we helaas niet gefilmd.

Volgende: IPSC Handgun. To boldly go... 03-'16 IPSC Handgun. To boldly go...

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze post


Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)